Technologie en innovatie in HR

Velen denken bij innovatie aan technische snufjes. Het is geen uitvinding en het gaat niet om het gat in de markt. Hetzelfde geldt voor digitalisatie. Digitalisering heeft op zich niks te maken met het gebruik van een computer of internet. Digitalisering betekent dat je door middel van technologie probeert te vereenvoudigen. 

Wat is innovatie?

Wat is innovatie dan wel? Professor De Vos, managing partner bij living Tomorrow omschrijft innovatie als een exploratie van nieuwe ideeën die succesvolle producten, diensten en processen of winstgevende business modellen kunnen voortbrengen.

“Innovaties kunnen ook succesvol zijn voor de maatschappij, het draait dus niet enkel om geldelijke winst.”

Falen investeringen in innovatie?

De Vos deed zelf onderzoek bij 250 bedrijven over het falen van innovatie. En meer bepaald: waarom ze niet tevreden waren met hun investeringen in innovatie. En dit was de top 5 met aangehaalde obstakels:

1. Time to market duurt te lang – 35%
2. Externe samenwerking faalt – 33%
3. Go to market: business model – 30%
4. People & skills: tekort aan skills – 28%
5. Cultuur: moet het toelaten om jezelf heruit te vinden – 26%

“Bij elk van deze vijf belangrijkste obstakels speelt de mens een cruciale rol”, beklemtoont hij. “Het is bijvoorbeeld niet omdat een CEO beslist om sneller te innoveren dat het ook effectief gebeurt. Het vereist een keten van mensen en cultuur. En heeft weerslag op HR”.

Maak innovatie meetbaar

Het gaat dus over veranderingsmanagement en daarvoor moeten er een aantal vectoren in dezelfde richting wijzen. Vooreerst moet er een duidelijke strategische en meetbare wil zijn om te innoveren. Zonder de strategie meetbaar te maken, kan een organisatie haar vooruitgang niet in kaart brengen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de “skills” van je organisatie juist zitten. Het is een beetje zoals beleggen, met diversiteit kom je het verst. Noteer dat je niet mag vergeten om jongeren structureel op te nemen in uw organisatie. Zij zijn als eerste in staat om de nieuwe technologie te implementeren. Zorg er daarenboven voor dat er debat is, want de groep is slimmer dan het individu ! Maak gebruik van bestaande technologie om uw strategie te ondersteunen. Als een werkgever niet direct geassocieerd wordt met innovatie dan zal het gebruik van een digitale businesskaart op een HR beurs dat gevoel bij nieuwe potentiële werknemers direct veranderen.

Innovatie zonder complexiteit

En tenslotte is het belangrijk dat je de complexiteit uit je organisatie haalt door tijdens de aanpassing van de processen terug te koppelen met de klant. Zij haten complexiteit en zullen het je snel vertellen wanneer je ze kwijtspeelt in het proces. De NPS-score is daar een goed voorbeeld van.

De rol van het HR departement bij innovatie

Welke rol kan HRM dan nu vervullen in het vormgeven van meer innovatieve slagkracht? Vanuit het praktijkgericht onderzoek bij verschillende typen organisaties zijn drie basisrollen te onderscheiden en proactief in te vullen. 

Allereerst HR als coördinator van het innovatieproces. Daarnaast kan HR optreden als gesprekspartner en verandercoach een omgeving helpen vorm geven, die past bij de gewenste innovaties en tegelijkertijd leidt tot bevlogenheid en betrokkenheid bij de schaars beschikbare talenten. En ten derde kan HR als technologisch expert helpen signaleren of innovaties de gewenste effecten hebben op korte en lange termijn.

Diezelfde digitale businesskaart zorgt niet alleen voor een duurzaam alternatief van de papieren versie, maar ook voor het feit dat men zal gaan nadenken over “anders connecteren” met klanten en leveranciers. Het gaat hier over pure vereenvoudiging en dus ook over digitalisering. En zo is er, dankzij HR, impact op de bedrijfscultuur.

HR-professionals zijn zeer goed in het gebruiken van nieuwe technologie voor de eigen prestaties en die van de organisatie te verbeteren, maar laten nog veel mogelijkheden onbenut.
Tegelijkertijd blijkt dat diezelfde HR-professionals tegen een aantal uitdagingen aanlopen en vergeten dat technologie daarbij kan helpen. Start dus met eenvoudige oplossingen!

Inhoudsopgave